12 jun 2017

Herba negra de Macip & Garzón

Portada de Herba negra de Macip & Garzón

Nova incursió al territori dels #PremisIctineu amb la novel·la guanyadora del Premi Ramon Muntaner 2016, una obra de la que havia sentit a parlar molt durant els mesos previs a la meva lectura. "Herba negra" és un thriller ambiciós, un intent per part dels seus autors, Salvador Macip i Ricard Ruiz Garzón, per renovar el gènere esborrant les fronteres que separen la novel·la negra d'altres vessants com la ciència-ficció. No es tracta d'una idea innovadora al nostre país, Joan Marcé ho havia fet abans amb l'extraordinària Un intrús a l'estany, però en aquest cas es nota la feina de promoció que ha fet l'editorial per tal de donar al llibre l'empenta i el renom que es mereix, cosa no gaire habitual en la literatura de gènere en llengua catalana.

Sinopsi:

L'Eva i l'Eli van al psiquiàtric a veure la seva amiga Mariona. Per provar d'aixecar-li l'ànim li porten una fada, una planta de fulles fosques, rugoses i punxegudes i una flaire forta com de menta que s'ha posat de moda. Es tracta d'una planta que fa furor com a obsequi (de fet la Mariona ja en té dos més a l'habitació quan hi arriben) i que té tantes propietats que ja se n'ha popularitzat l'ús com a remei terapèutic a gran escala. En Salva és a l'hospital després de patir un desmai a l'estació de tren. El jove pateix al·lucinacions que deriven en comportaments ben estranys com rasurar-se el cos per complet. Per sort el seu oncle Hans li fa companyia en aquest mal tràngol a l'hospital. Vet aquí un punt de partida ben innocent amb els tres protagonistes (l'Eva, l'Eli i en Salva) en un espai, el psiquiàtric, on no s'hi troben gens còmodes.

Un cop a fora, però, la situació empitjorarà bastant, i és que els cànons del thriller així ho manen. L'Eva se sentirà colpida per la situació d'en Salva i provarà d'ajudar-lo, tot i que només aconseguirà ficar-se ella mateixa (i de retruc també l'Eli) a l'ull de l'huracà. A partir d'aquest moment tots tres es veuran immersos en una persecució sense fi plena de secrets científics i de perills mortals. Els nois hauran de fugir d'uns homes misteriosos que vesteixen de negre i llueixen rastes, individus afectats per una mena de tràngol que no s'ho pensen dues vegades en emprar una violència desmesurada. No es tracta pas de cap broma doncs és impossible desempallegar-se d'aquests sequaços; sempre els acaben trobant, s'amaguin on s'amaguin. Només el final permetrà als amics albirar el fosc i tenebrós secret que amaga l'elevada popularitat de la fada.


Arbres amb ulls, mans que s'obren com fulles,
presos silenciosos sota les escorces,
també arrelats a les seves presons.
Cada gàbia és una càmera dels horrors.

Opinió:

Els autors es mostren molt ambiciosos en aquest thriller que combina novel·la negra amb ciència-ficció. Els protagonistes, dos nois i una noia que no tenen por a res, busquen connectar amb els lectors joves per tal de captivar a les noves generacions. Als lectors més avesats, però, l'obra els quedarà curta. La prosa es mostra una mica repetitiva, massa centrada ens els sentiments dels adolescents, i deixa de banda una acció que tot just apareix passades dues-centes pàgines. Aleshores sí, s'albira el quid de la qüestió i la novel·la per fi avança, tot i que resulta un pèl previsible doncs transita per camins massa trillats.

És aquest un llibre apte pels fans de Marc Pastor i de John Wyndham; els constants referents a l'obra de Stefano Mancuso també fan d'ell un text molt didàctic. Un servidor hi ha trobat a faltar angoixa i tensió narrativa. Tot i que el final és potent la prosa triga massa a fluir amb llibertat, sense obstacles narratius. Els dolents de les rastes no arriben a mostrar tot el seu arsenal i tampoc ajuden errors com el de la pàgina 284 (un greu lapsus de noms que últimament és repeteix massa). En definitiva, vet aquí un producte d'entreteniment prou correcte, un llibre que no acaba d'entusiasmar per ser massa estereotipat i amb un enfoc clarament juvenil, una novel·la que hauria estat notable si els autors s'haguessin deixat endur posant més èmfasi en les accions que no pas en els sentiments. Però qui sap! Potser tornarem a sentir a parlar d'ells i aleshores sí ens sorprendran amb una novel·la punyent des de la primera pàgina.

- thriller distòpic de caire ecologista -
★ ★ ★ ★ ★
Fitxa:

"Herba negra" - Salvador Macip & Ricard Ruiz Garzón
fanbooks (978-84-16716-11-1) - 2016
321 pàgines

Altres links:
El Biblionauta: HERBA NEGRA (2016) – Macip Garzón

No hay comentarios:

Publicar un comentario